•  Η Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα:

ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης. Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι πολιούχος της Κέρκυρας. Η εκκλησία κτίστηκε το 1589 και μέσα στο ναό σε αργυρή λάρνακα, υπάρχει το σκήνωμα του Αγίου να προστατεύει το νησί και όλο των κόσμο. Η παράδοση θέλει τον Άγιο να σηκώνεται και να περπατά τα βράδια, για κάθε βοήθεια, για αυτό κάθε χρόνο στην λιτανεία της γιορτής του, του αλλάζουν τα παπούτσια ( πασουμάκια για τους Έλληνες) τα οποία λέγεται ότι είναι λιωμένα.

    •  Μητροπολιτικός

Ναός Υπεραγίας Θεοτόκου της Σπηλιώτισσας: Κτίστηκε το έτος 1577 στο σημείο όπου βρισκόταν παλαιότερα ο ναός του Αγίου Βλασίου. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία Σπηλαιώτισσα, Καθώς μετά από την καταστροφή του ομώνυμου ναού της, η εικόνα μεταφέρθηκε εδώ, στον Άγιο Βλάσιο του οποίου ο ναός βρισκόταν στη συγκεκριμένη θέση και Αγία Θεοδώρα την Αυγούστα ( η στερεώσασα την Ορθοδοξία), της οποίας το λείψανο φυλάσσεται στο εσωτερικό του ναού.Μορφολογικά κατατάσσεται στην κατηγορία των Επτανησιακών Βασιλικών τρίκλιτων ναών. Εντύπωση προκαλούν αναγεννησιακά στοιχεία της εξωτερικής του όψης. Πέρα από την αργυρή λάρνακα με το ιερό λείψανο της Αγίας Θεοδώρας, αξιόλογο είναι το βυζαντινό τέμπλο του ναού και μια σειρά από σπουδαίες αγιογραφίες του 14ου, 15ου και 16ου αιώνα.

    •  Μονή Παλαιοκαστρίτσας:

Βυζαντινό κτίσμα που χρονολογείται από το 1228. Το εκκλησάκι, τα κελιά των μοναχών και η αυλή χτίστηκαν το 18ο αιώνα. Αξίζει να δείτε την αξιόλογη συλλογή από βυζαντινές εικόνες.

    •  Αγγελόκαστρο:

Βρίσκεται κοντά στην Κρήνη και κατασκευάστηκε το 18ο αιώνα. Η είσοδος είναι καμπυλωτή, στο εσωτερικό του κάστρου υπάρχουν ερείπια δωματίων και αποθηκών. Αξίζει να δείτε τις εκκλησίες των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και της Αγίας Κυριακής που είναι κτισμένες μέσα σε σπηλιά.

    •  Παλαιό Φρούριο:

Εντυπωσιακό κτίσμα που κατασκευάστηκε την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Συνδέεται με την πόλη της Κέρκυρας με γέφυρα και σε αυτό μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

    •  Ανάκτορο του Αγίου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου:

Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης.

    •  Λιστόν:

Ο κοσμοπολίτικος πεζόδρομος με κτήρια ενετικής και γαλλικής αρχιτεκτονικής γεμάτος καφετέριες στην πλατεία Σπιανάδα. Το Λιστόν πήρε το όνομα του από την Λίστα των ευγενών, σύμφωνα με την οποία τα παλαιότερα χρόνια, μόνο οι ευγενείς επιτρέπονταν να κάνουν τη βόλτα τους στην συγκεκριμένη περιοχή.

    •  Περιστύλιο Maitland:

Ανεγέρθηκε προς τιμή του πρώτου Άγγλου Αρμοστή Thomas Maitland. Θα ακούσετε να το αποκαλούν και «στέρνα» καθώς το μνημείο σκέπασε μια παλαιότερη ενετική στέρνα.

    •  Άγαλμα του Schulenburg:

Ο Γερμανός στρατηγός Mathias von Schulenburg ήταν στρατιωτικός διοικητής χάρη στον οποίο η Κέρκυρα απέφυγε την πολιορκία των Τούρκων το 1716.

    •  Πλατεία Σπιανάδα:

Κεντρική πλατεία του νησιού, η μεγαλύτερη των Βαλκανίων (τόπος συνάντησης των κατοίκων και των επισκεπτών της Κέρκυρας). Κατασκευάστηκε σύμφωνα με το στυλ των Βασιλικών Κήπων της Ευρώπης. Στο κιόσκι της πλατείας, το καλοκαίρι, διεξάγονται συναυλίες ορχηστρικής μουσικής.

    •  Γαρίτσα:

Μια απολαυστική βόλτα δίπλα στην θάλασσα ενώνει την πάνω πλατεία με το κανόνι και φημίζεται για τη θέα του στο Παλαιό Φρούριο.

    •  Νέο Φρούριο (Fortezza Nuova):

Ξεκίνησε η κατασκευή του το 1576 και ολοκληρώθηκε το 1645. Βρίσκεται πάνω από το παλιό λιμάνι και θεωρείται ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της οχυρωματικής τέχνης.

    •  Μον Ρεπό (Mon Repos):

Βρίσκεται στο λόφο της Αναλήψεως. Ήταν η θερινή κατοικία του βασιλιά Γεώργιου του Ά. 258 στρέμματα, πυκνής βλάστησης και πανέμορφων κήπων. Στην Παλαιόπολη, όπου «αναπαύονται» τα ίχνη της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας (8ος αιώνας π.Χ.). Εκεί θα συναντήσετε ρωμαϊκά λουτρά, αλλά και το ναό του Καρδακίου.

    •  Κανόνι:

Ονομάζεται έτσι διότι στο χώρο αυτό υπάρχει γαλλικό κανόνι (τύπου πυροβολαρχίας). Η τοποθεσία αυτή διαθέτει υπέροχη θέα στο Ποντικονήσι και στο Μοναστήρι της Παναγίας της Βλαχέρνας.

    •  Ποντικονήσι:

Γραφικό νησάκι, εκδρομικά βαρκάκια αναχωρούν τακτικά για το νησάκια αυτό. Εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε την Βυζαντινή εκκλησία  του Παντοκράτωρα.

    •  Εμπορικό:

Τόπος διασκέδασης για φαγητό και ποτό. Εκεί συνωστίζονται τα μεγαλύτερα clubs του νησιού.

    •  Αχίλλειο:

Το παλάτι της βασίλισσας Ελισάβετ της Αυστρο- Ουγγαρίας γνωστή ως Σίσσυ. Η Σίσσυ επηρεασμένη από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό έδωσε το όνομα του Αχιλλέα στο παλάτι και το διακόσμησε όλο με αρχαιοελληνική επιρροή. Κοσμείται από αγάλματα ολυμπίων θεών και των εννέα Μουσών. Εντός του παλατιού κοσμείται με τοιχογραφίες και υπέροχους πίνακες. Στους εξαιρετικούς κήπους θα συναντήσετε υπέροχα αγάλματα του Αχιλλέα, εκείνο που στέκει αγέρωχος και καμαρώνει από ψηλά όλο το νησί και εκείνο λίγο πιο πίσω που κείτεται λαβωμένος από το βέλος στην πτέρνα του.

    •  Πέλεκας:

Παραδοσιακό χωριό νε υπέροχη θέα του ηλιοβασιλέματος.

    •  Παλιά Περίθεια:

Σε μεταφέρει σε μια περασμένη εποχή. Τα απομεινάρια αρχοντικών και η ερημιά την κάνουν να μοιάζει με χωριό φάντασμα. Αξίζει να δείτε αυτό το αρχιτεκτονικό μνημείο. Ιδιαίτερα θα εντυπωσιαστείτε από τις εκκλησίες του χωριού, οι οποίες είναι κτισμένες κυκλικά από τον οικισμό.

Γύρω από την Κέρκυρα υπάρχουν τα Διαπόντια νησιά (Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι) με υπέροχες παραλίες, εξαιρετική αμμουδιά και πολύ πράσινο.

Οι Οθωνοί το δυτικότερο άκρο της Ελλάδας με διάσπαρτους οικισμούς και ερείπια βενετσιάνικων κάστρων είναι το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια νησιά. Αξίζει να περπατήσετε στα δρομάκια με τα παραδοσιακά σπίτια, τις παλιές εκκλησίες, να απολαύσετε την μαγευτική θέα, ενώ αν νοικιάσετε βάρκα θα μπορέσετε να επισκεφθείτε τη σπηλιά, όπου σύμφωνα με το θρύλο η Καλυψώ κρατούσε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα.

Νησίδα Λαζαρέτο (Lazzaretto): Η ονομασία οφείλεται στην χρήση του νησιού ως λοιμοκαθαρτήριο κατά την εποχή της Ενετοκρατείας (αρχές του 16ου αιώνα)στην  Κέρκυρα Εκεί σώζεται εκκλησία ιδιαίτερου ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος χωρίς την οροφή της, τμήμα του περιμετρικού τοίχου του λοιμοκαθαρτήριου, που αποτέλεσε τον τοίχο των εκτελέσεων και το νεκροταφείο των 200 περίπου εκτελεσθέντων,

Και το νησί του Βίδο που βρίσκεται απέναντι από την πόλη της Κέρκυρας και αποτελεί ένα μικρό φυσικό παράδεισο. Μπορείτε να το επισκεφτείτε με βάρκα από το λιμάνι της Κέρκυρας σε μικρή απόσταση. Εκεί θα βρείτε το μνημείο των Σέρβων στρατιωτικών και την ιστορική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου.

Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι

Αρχαιολογικό Μουσείο: Εκθέματα από την Αρχαϊκή εποχή έως και σήμερα.

• Βυζαντινό Μουσείο: Βρίσκεται στην εκκλησία της Παναγίας της Αντιβουνιώτισσας (15ος αιώνας μ. Χ).

• Μουσείο Ασιατικής Τέχνης: Στεγάζεται στο κτήριο όπου ήταν θερινή κατοικία της Βασιλικής Οικογένειας.

• Μουσείο Καποδίστρια: Κτισμένο σε οικόπεδο της οικογένειάς του, ενώ τα εκθέματα είναι δωρεές της δισέγγονης του αδερφού του Ιωάννη Καποδίστρια « Μαρία Δεσύλλα – Καποδίστρια) που υπήρξε δήμαρχος της Κέρκυρας.

• Μουσείο Διονύσιου Σολωμού.

• Μουσείο Κεραμικής Τέχνης.

• Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τράπεζας (Μοναδικό σε όλη την Ελλάδα).

• Σέρβικο Μουσείο: Αντικείμενα στρατού κατά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

• Δημοτική Πινακοθήκη: Έργα του 19ου αιώνα έως σήμερα.

• Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Μέσης Κέρκυρας:

• Μουσείο Θαλάσσης: Βρίσκεται στις Μπενίτσες

• Μνημείο Μενεκράτη: Βρίσκεται στη Γαρίτσα και κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Αξίζει να δείτε την επιγραφή που θεωρείται μια από τις αρχαιότερες στην Ελλάδα.

Ήθη, Έθιμα και Παραδόσεις

• Οι απόκριες θα σας θυμίσουν καρναβάλι Βενετίας.

• Πάσχα: Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι πασίγνωστο σε όλη την Ελλάδα, λόγω των εθίμων του. Στο νησί Ορθόδοξοι και Καθολικοί γιορτάζουν μαζί και δημιουργείται μια εκπληκτική ατμόσφαιρα. Το πρωί του Μ. Σαββάτου γίνεται η πιο κατανυκτική και αρχαιότερη Λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα. Στις 11 το πρωί γίνεται το γνωστό έθιμο με τα κανάτια. Οι Κερκυραίοι από τα παράθυρα τους πετούν και σπάνε κανάτια στο δρόμο ως αναβίωση του ειδωλολατρικού εθίμου της υποδοχής της άνοιξης με τη σύναξη των καρπών σε νέα δοχεία και το σπάσιμο των παλιών. Πρώτα γίνεται η Καθολική και έπειτα η Ορθόδοξη αναστάσιμη λειτουργία στην πλατεία Σπιανάδα.

• Φιλαρμονικής: Παγκοσμίως γνωστή, υπάρχουν 18 φιλαρμονικές στο νησί.

• Λιτανείες: Τέσσερις λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνα. (Το μεγάλο Σάββατο, την Κυριακή των Βαΐων, λιτανεία του πρωτοκύριακου και στις 11 Αυγούστου) και η λιτανεία της Αγίας Θεοδώρας την Κυριακή της Ορθοδοξίας).

Η Κέρκυρα όμως έχει και υπέροχη κουζίνα που θα σας εκπλήξει με την γευστικότατη παστιτσάδα (μοσχάρι η κόκκορας με κόκκινη σάλτσα και μακαρόνια) το τοπικό σοφρίτο (μοσχάρι ψιλοκομμένο με λευκή σάλτσα κρασιού και σκόρδο) το μοναδικό μπουρδέτο ( ψάρι σκορπιό με πικάντικη κόκκινη σάλτσα) τα τσιγαρέλια (ποικιλία χόρτων με κόκκινη σάλτσα). Ακόμα τα Τσιλίχουρδα (τοπική ονομασία της πασχαλινής μαγειρίτσας).
Φημισμένα ηδύποτα, κουμ-κουατ  (ποικιλία κινέζικου πορτοκαλιού) και τσιτσιμπύρας (αφρώδες αναψυκτικό με βάση το τζίντζερ
).
Αλλά  και γλυκίσματα όπως: συκομαΐδα (σύκα αποξηραμένα,
ψιλοκομμένα και ζυμωμένα με διάφορα μπαχαρικά), μάντολα και μαντολάτο (αμύγδαλα ψημένα με καραμέλα και γλυκό με σουσάμι, αμύγδαλα, μέλι και ροδόνερο).

 


Copyright © 2013. All Rights Reserved.

Text editing 

Amaliana Dedousi - Paraskevi Sarantakou